W maju odbyła się międzynarodowa konferencja dotycząca zdrowej żywności, organizowana przez szwedzkie miasto Sodertalje, które jest liderem Projektu ”Diet for a Green Planet”. W konferencji brały udział wszystkie państwa członkowskie: Polska, Litwa, Hiszpania. Organizatorzy konferencji zapewnili wiele ciekawych spotkań, szkoleń m.in. spotkanie z przedstawicielami Urzędu Miasta w Sodertalje, warsztaty kulinarne prowadzone przez szwedzkich szefów kuchni, zwiedzanie gospodarstw ekologicznych, przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem ekologicznej żywności oraz stołówek publicznych w których podawana jest zdrowa żywność.
Łomżyńska delegacja liczyła 7 osób: Agnieszka Bućkowska – koordynator projektu, Maria Staniszewska – prezes Polskiego Klubu Ekologów, Małgorzata Wróblewska – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Dorota Miarka – Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, Hanna Bukowska – Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących nr 4, Przemysław Ciuchnicki – Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 oraz Daria Lutrzykowska – Łomżyńskie Centrum Rozwoju Edukacji.
17 czerwca 2014 w Łomży odbędzie się konferencja „Zdrowa żywność w placówkach oświatowych” z udziałem gości ze Szwecji. Konferencja będzie miała miejsce w Państwowej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Informatyki . W tym samym czasie odbędą się również międzynarodowe warsztaty kulinarne oraz ekspozycja gospodarstw ekologicznych z województwa podlaskiego. Konferencja oraz warsztaty realizowane będą w ramach projektu „ Diet for a Green Planet ”.